Kurzy ATAC

Cirok

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Cirok

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

389 kcal

Energia kJ

1626 kJ

Bielkoviny

10.8 g

Sacharidy

71 g

Tuky

3.4 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10.8 g) Sacharidy (71 g) Tuky (3.4 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.6 %) Sacharidy (76.4 %) Tuky (7.9 %) Vláknina (4.1 %)

Prirodzene bezlepková obilnina a jedna z najdlhšie pestovaných obilnín vôbec pochádza zo severovýchodnej Afriky – vôbec najstaršie nálezy datujú pestovanie ciroku do ôsmeho tisícročia pred naším letopočtom. Z tridsiatky druhov sa najviac pestuje cirok dvojfarebný (Sorghum bicolor). Celosvetovo mu patrí piate miesto v poradí obilnín v rebríčku produkcie.

Cirok a zdravie

Cirok je bezlepkový, je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Cirok v kuchyni

Cirok je univerzálnou obilovinou. Jeho prezývka „pšenica celiakov“ ho predurčuje ako prirodzenú náhradu lepkových obilnín – predovšetkým pšenice. Ciroková múka má neutrálnu chuť (v bezlepkovej strave tak môže nahradiť múku pohánkovú, ktorá nemusí chutiť každému), hodí sa:
- do chleba,
- na pizzu,
- do múčnikov.
Cirokové zrno a krúpy je možné použiť pri príprave:
- šalátov,
- rizota,
- zavárok do polievok,
- ako príloha.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.