Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
389 kcal
Energia kJ
1626 kJ
Bielkoviny
10.8 g
Sacharidy
71 g
Tuky
3.4 g
Vláknina
8 g
Prirodzene bezlepková obilnina a jedna z najdlhšie pestovaných obilnín vôbec pochádza zo severovýchodnej Afriky – vôbec najstaršie nálezy datujú pestovanie ciroku do ôsmeho tisícročia pred naším letopočtom. Z tridsiatky druhov sa najviac pestuje cirok dvojfarebný (Sorghum bicolor). Celosvetovo mu patrí piate miesto v poradí obilnín v rebríčku produkcie.
Cirok je bezlepkový, je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Cirok je univerzálnou obilovinou. Jeho prezývka „pšenica celiakov“ ho predurčuje ako prirodzenú náhradu lepkových obilnín – predovšetkým pšenice. Ciroková múka má neutrálnu chuť (v bezlepkovej strave tak môže nahradiť múku pohánkovú, ktorá nemusí chutiť každému), hodí sa:
- do chleba,
- na pizzu,
- do múčnikov.
Cirokové zrno a krúpy je možné použiť pri príprave:
- šalátov,
- rizota,
- zavárok do polievok,
- ako príloha.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>