Kurzy ATAC

Čierny koreň

Kategória: Zelenina / Koreňová

Čierny koreň

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

73 kcal

Energia kJ

303 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.1 %) Sacharidy (80.9 %) Tuky (5 %) Vláknina (6.1 %)

Čierny koreň (Scorsonera hispanica) je koreňová zelenina, pôvodne nazývaná Hadia mord španielsky. Pochádza z južnej Európy.

Čierny koreň a zdravie

Čierny koreň je pomerne bohatý na obsah rozpustnej vlákniny inulínu, ktorý slúži ako potrava (prebiotikum) pre črevnú mikroflóru (probiotiká). Má teda priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkciu imunitného systému. Ako väčšina ostatných druhov zeleniny aj čierny koreň je významným zdrojom dras

Čierny koreň v kuchyni

Čierny koreň obsahuje latex, ktorý má výrazne horkú chuť. Je preto potrebné koreň pred jeho prípravou dôkladne umyť a zbaviť ho čiernej farby na povrchu. Pretože je latex veľmi lepkavý, je vhodné koreň najskôr krátko povariť a následne olúpať. Čierny koreň má veľmi jemnú chuť vzdialene podobnú mandliam alebo kokosu. Používa sa podobným spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny, najčastejšie tepelne upravovaný - je možné ho variť, dusiť, piecť. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok,
​- vývarov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.