Energia kcal
73 kcal
Energia kJ
303 kJ
Bielkoviny
1.4 g
Sacharidy
14 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.2 g
Čierny koreň (Scorsonera hispanica) je koreňová zelenina, pôvodne nazývaná Hadia mord španielsky. Pochádza z južnej Európy.
Čierny koreň je pomerne bohatý na obsah rozpustnej vlákniny inulínu, ktorý slúži ako potrava (prebiotikum) pre črevnú mikroflóru (probiotiká). Má teda priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkciu imunitného systému. Ako väčšina ostatných druhov zeleniny aj čierny koreň je významným zdrojom dras
Čierny koreň obsahuje latex, ktorý má výrazne horkú chuť. Je preto potrebné koreň pred jeho prípravou dôkladne umyť a zbaviť ho čiernej farby na povrchu. Pretože je latex veľmi lepkavý, je vhodné koreň najskôr krátko povariť a následne olúpať. Čierny koreň má veľmi jemnú chuť vzdialene podobnú mandliam alebo kokosu. Používa sa podobným spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny, najčastejšie tepelne upravovaný - je možné ho variť, dusiť, piecť. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok,
- vývarov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>