Kurzy ATAC

Čierne ríbezle kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Čierne ríbezle kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

327 kcal

Energia kJ

1368 kJ

Bielkoviny

1.1 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.1 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 %) Sacharidy (95.9 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (2.1 %)

Čierne ríbezle (Ribes nigrum) je ovocný ker produkujúci relatívne malé plody o veľkosti približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je čierna, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Pôvodne pochádza zo severnej Európy a Ázie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované čierne ríbezle a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované čierne ríbezle v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.