Kurzy ATAC

Cícer naklíčený

Kategória: Strukoviny / Naklíčené

Cícer naklíčený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

241 kcal

Energia kJ

1005 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

24 g

Tuky

6 g

Vláknina

22 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (24 g) Tuky (6 g) Vláknina (22 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.4 %) Sacharidy (41.8 %) Tuky (22.5 %) Vláknina (18.3 %)

Cícer (Cicer), známy pod označením rímsky hrach, je najviac rozšírená v oblasti od východného Stredomoria až po Strednú Áziu. Najdôležitejším druhom je cícer baraní (Cicer arietinum), ktorý je treťou najvýznamnejšou strukovinou na celom svete.

Kľúčený cícer a zdravie

Kľúčený cícer je - rovnako ako ostatné naklíčené potraviny - bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia popri navyšovaní nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Kľúčený cícer je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ho preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.

Kľúčený cícer v kuchyni

Výroba je jednoduchá - zrná necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 2-3 dni naklúčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné cícer raz až dvakrát denne prepláchnuť. Naklúčený cícer sa pridáva do šalátov, polievok, nátierok, prípadne sa používa ako hlavný chod. Je možné ju použiť aj na výrobu hummusu. Kľúčený cícer je vhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť potraviny.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej a makrobiotickej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.