Kategória: Strukoviny / Zrná
Energia kcal
382 kcal
Energia kJ
1596 kJ
Bielkoviny
22 g
Sacharidy
52 g
Tuky
4 g
Vláknina
18 g
Cícer (Cicer), známa pod označením rímsky hrach, je najviac rozšírená v oblasti od východného Stredomoria až po Strednú Áziu. Najdôležitejším druhom je cícer baraní (Cicer arietinum), ktorý je treťou najvýznamnejšou strukovinou na celom svete.
Cícer je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Väčšina z nich sa nachádza v šupke, lúpanú cícer tak nie je nevyhnutné pred jej prípravou namáčať. Je bohatým zdrojom bielkovín a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.
Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Cícer je vhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť potraviny.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z cíceru sa vyrába cícerová múka, ktorá je základom pre výrobu pokrmu typického pre Blízky východ - falafele. Ďalším typickým pokrmom vyrábaným z cíceru je hummus. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej a makrobiotickej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>