Kurzy ATAC

Cícer lúpaný

Kategória: Strukoviny / Zrná

Cícer lúpaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

382 kcal

Energia kJ

1596 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

52 g

Tuky

4 g

Vláknina

18 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (52 g) Tuky (4 g) Vláknina (18 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (24.1 %) Sacharidy (57 %) Tuky (9.4 %) Vláknina (9.4 %)

Cícer (Cicer), známa pod označením rímsky hrach, je najviac rozšírená v oblasti od východného Stredomoria až po Strednú Áziu. Najdôležitejším druhom je cícer baraní (Cicer arietinum), ktorý je treťou najvýznamnejšou strukovinou na celom svete.

Cícer lúpaný a zdravie

Cícer je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Väčšina z nich sa nachádza v šupke, lúpanú cícer tak nie je nevyhnutné pred jej prípravou namáčať. Je bohatým zdrojom bielkovín a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.
Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Cícer lúpaný v kuchyni

Cícer je vhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť potraviny.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Z cíceru sa vyrába cícerová múka, ktorá je základom pre výrobu pokrmu typického pre Blízky východ - falafele. Ďalším typickým pokrmom vyrábaným z cíceru je hummus. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej a makrobiotickej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.