Kurzy ATAC

Chren sušený

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Chren sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

216 kcal

Energia kJ

900 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

40 g

Tuky

1 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (40 g) Tuky (1 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.7 %) Sacharidy (77.7 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (8.4 %)

Chren je koreň chrenu sedliackeho (Armoràcia rusticana), ktorý je typický veľmi ostrou a pálčivou chuťou. Pôvodne pochádza z východnej Ázie.

Chren sušený a zdravie

Chren obsahuje vysokú koncentráciu horčičných silíc, ktoré spôsobujú intenzívne ostrú chuť tejto zeleniny. Má veľmi výrazné antibakteriálne účinky, stimuluje proces trávenia. Je pomerne bohatým zdrojom vitamínu C, pýši sa teda aj antioxidačnými účinkami. Je významným zdrojom draslíka, množstvo tohto prvku ale prevyšuje sodík. Tieto pomery majú výrazný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho aj lymfatického systému.

Chren sušený v kuchyni

Chren sa v kuchyni používa podobným spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny, z dôvodu ostrej chuti ale väčšinou len v malých množstvách.
Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok,
- vývarov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.