Kurzy ATAC

Chren čerstvý

Kategória: Zelenina / Koreňová

Chren čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

87 kcal

Energia kJ

360 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

3.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (3.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.7 %) Sacharidy (77.7 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (8.4 %)

Chren je koreň chrenu sedliackeho (Armoràcia rusticana), ktorý je typický veľmi ostrou a pálčivou chuťou. Pôvodne pochádza z východnej Ázie.

Chren a zdravie

Chren obsahuje vysokú koncentráciu horčičných silíc, ktoré spôsobujú intenzívne ostrú chuť tejto zeleniny. Má veľmi výrazné antibakteriálne účinky, stimuluje proces trávenia. Je pomerne bohatým zdrojom vitamínu C, pýši sa teda aj antioxidačnými účinkami. Je významným zdrojom draslíka, množstvo tohto prvku ale prevyšuje sodík. Tieto pomery majú výrazný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho aj lymfatického systému.

Chren v kuchyni

Chren sa v kuchyni používa podobným spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny, z dôvodu ostrej chuti ale väčšinou len v malých množstvách.
Konzumuje sa surový aj tepelne upravovený - je možné ho variť, dusiť, piecť. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok,
- vývarov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.