Kurzy ATAC

Chlieb špaldový

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Chlieb špaldový

Nutričné hodnoty (50 g):

Energia kcal

140 kcal

Energia kJ

584 kJ

Bielkoviny

6.5 g

Sacharidy

21 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

4.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.5 g) Sacharidy (21 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (4.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (19.5 %) Sacharidy (62.9 %) Tuky (11 %) Vláknina (6.6 %)

Špaldový chlieb je pekárenský výrobok zo špaldovej múky. Pre jeho výrobu je potrebná múka, kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používajú aj rôzne druhy korenia, najčastejšie rasca. Pre komerčne vyrábané druhy pečiva je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby. Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Špaldový chlieb a zdravie

Špaldový chlieb je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Špaldový chlieb je zbavený prevažnej väčšiny vlákniny. Je teda pomerne dobre stráviteľný, má stredné hodnoty glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivý na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní. Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Špaldový chlieb v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.