Kurzy ATAC

Chlieb ryžový kváskový

Kategória: Obilniny bezlepkové / Fermentované

Chlieb ryžový kváskový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

396 kcal

Energia kJ

1654 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

76 g

Tuky

4 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (76 g) Tuky (4 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.5 %) Sacharidy (80.4 %) Tuky (9.1 %) Vláknina (2 %)

Ryžový kváskový chlieb je pekárenský výrobok z ryžovej múky. Na jeho výrobu je potrebná múka, kvások, voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používajú aj rôzne druhy korenia, najčastejšie rasca, ďalej olej, prípadne vločky a semienka, občas aj menší podiel múky z iných druhov obilnín.
Pre kváskové druhy pečiva je typická ich dlhšia trvanlivosť a vyššia odolnosť proti plesniam. Nie je preto potrebné pri takýchto výrobkoch používať konzervačné látky. Kvalita pečiva sa ale vždy odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Ryžový kváskový chlieb a zdravie

Ryžový kváskový chlieb je bezlepkový, je tak vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Ryžový kváskový chlieb je zbavený prevažnej väčšiny vlákniny. Je preto pomerne dobre stráviteľný. Hodnota jeho glykemického indexu je stredná. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je menej citlivý na skladovanie, než pečivo vyrobené z kvasníc, aktivita kvásku pôsobí proti plesniam. Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Ryžový kváskový chlieb v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.