Kurzy ATAC

Chlieb řažný celozrnný kváskový

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Chlieb řažný celozrnný kváskový

Nutričné hodnoty (50 g):

Energia kcal

112 kcal

Energia kJ

465 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

19 g

Tuky

1.1 g

Vláknina

4.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (19 g) Tuky (1.1 g) Vláknina (4.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.3 %) Sacharidy (71.5 %) Tuky (8.9 %) Vláknina (8.3 %)

Ražný celozrnný chlieb kváskový je pekárenský výrobok z ražnej celozrnnej múky. Na jeho výrobu je potrebná múka, kvások, voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používajú rôzne druhy korenia, najčastejšie rasca. Pre kváskové druhy pečiva je typická ich dlhšia trvanlivosť a vyššia odolnosť proti plesniam. Nie je preto potrebné pri takýchto výrobkoch používať konzervačné látky. Kvalita pečiva sa ale vždy odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Ražný celozrnný chlieb kváskový a zdravie

Ražný celozrnný chlieb kváskový je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Ražný celozrnný chlieb kváskový je zdrojom vlákniny, je horšie stráviteľný, než pečivo vyrobené z bielej múky. Hodnota jeho glykemického indexu je nízka. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je menej citlivý na skladovanie ako pečivo vyrobené z kvasníc, aktivita kvásku pôsobí proti plesniam.
Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Ražný celozrnný kváskový chlieb v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.