Kurzy ATAC

Chlieb pšeničný viaczrnný

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Chlieb pšeničný viaczrnný

Nutričné hodnoty (50 g):

Energia kcal

129 kcal

Energia kJ

537 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

20 g

Tuky

2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (20 g) Tuky (2 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13 %) Sacharidy (65.1 %) Tuky (14 %) Vláknina (7.8 %)

Pšeničný chlieb celozrnný je pekárenský výrobok z pšeničnej celozrnnej múky. Pre jeho výrobu je potrebná múka, kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda, soľ a semienka (najčastejšie sa používajú ľanové, sezamové, tekvicové, slnečnicové, chia a pod.). V niektorých prípadoch sa používajú aj rôzne druhy korenia, najčastejšie rasca. Pre komerčne vyrábané druhy pečiva je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby. Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Pšeničný chlieb viaczrnný a zdravie

Pšeničný chlieb je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Pšeničný chlieb celozrnný je bohatším zdrojom vlákniny, než jeho biela forma. Je pomerne dobre stráviteľný, má stredné hodnoty glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivý na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní. Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Pšeničný chlieb viaczrnný v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.