Kurzy ATAC

Chlieb pšeničný kváskový

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Chlieb pšeničný kváskový

Nutričné hodnoty (50 g):

Energia kcal

134 kcal

Energia kJ

558 kJ

Bielkoviny

3.9 g

Sacharidy

23.6 g

Tuky

1 g

Vláknina

4.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.9 g) Sacharidy (23.6 g) Tuky (1 g) Vláknina (4.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.2 %) Sacharidy (74 %) Tuky (6.7 %) Vláknina (7 %)

Pšeničný chlieb kváskový je pekárenský výrobok z pšeničnej múky. Na jeho výrobu je potrebná múka, kvások, voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používajú aj rôzne druhy korenia, najčastejšie rasca. Pre kváskové druhy pečiva je typická ich dlhšia trvanlivosť a vyššia odolnosť proti plesniam. Nie je preto potrebné pri takýchto výrobkoch používať konzervačné látky.
Kvalita pečiva sa ale vždy odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Pšeničný chlieb kváskový a zdravie

Pšeničný kváskový chlieb je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Pšeničný chlieb kváskový je zbavený prevažnej väčšiny vlákniny, je preto pomerne dobre stráviteľný. Hodnota jeho glykemického indexu je stredná. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je menej citlivý na skladovanie, než pečivo vyrobené z kvasníc, aktivita kvásku pôsobí proti plesniam.
Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Pšeničný chlieb kváskový v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s  údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.