Kurzy ATAC

Chlebíček ražný pufovaný

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Chlebíček ražný pufovaný

Nutričné hodnoty (20 g):

Energia kcal

81 kcal

Energia kJ

338 kJ

Bielkoviny

2.5 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.25 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.5 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.25 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13 %) Sacharidy (83 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (1.2 %)

Pufovaný ražný chlebíček je druhom pečiva vyrábaným technológiou pufovania, kedy sú celé zrná raže vystavené vysokému tlaku a teplote. Dôjde tak k rýchlemu vypareniu vody a zväčšeniu objemu suroviny (nafúknutiu). Pufované výrobky sa vyznačujú pomerne dlhou trvanlivosťou bez nutnosti používať konzervačné látky.

Pufovaný ražný chlebíček a zdravie

Pufovaný ražný chlebíček je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Je zdrojom vlákniny, vďaka procesu pufovania je dobre stráviteľný. Hodnota jeho glykemického indexu je vysoká. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Pufovaný ražný chlebíček v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.