Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo
Energia kcal
81 kcal
Energia kJ
338 kJ
Bielkoviny
2.5 g
Sacharidy
16 g
Tuky
0.25 g
Vláknina
0.5 g
Pufovaný ražný chlebíček je druhom pečiva vyrábaným technológiou pufovania, kedy sú celé zrná raže vystavené vysokému tlaku a teplote. Dôjde tak k rýchlemu vypareniu vody a zväčšeniu objemu suroviny (nafúknutiu). Pufované výrobky sa vyznačujú pomerne dlhou trvanlivosťou bez nutnosti používať konzervačné látky.
Pufovaný ražný chlebíček je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Je zdrojom vlákniny, vďaka procesu pufovania je dobre stráviteľný. Hodnota jeho glykemického indexu je vysoká. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>