Energia kcal
54 kcal
Energia kJ
226 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1 g
Ide o odrodu papriky ročnej, často nazývanej ako kayenské korenie alebo kolumbijská paprika. Chilli obsahuje kapsaicín, ktorý mu dáva typickú pikantnú chuť – dráždi receptory nervových zakončení jazyka a spôsobujú pálenie. Pálivosť sa meria stupnicou, ktorú v r. 1912 zverejnil americký chemik WL Scoville. Metóda kvantitatívneho porovnávania pálivosti papričiek spočíva v riedení chilli papričiek cukrom a vodou. Papričky sa zmiešajú s cukrom a vodou a výsledná zmes sa ochutná. Ak zmes páli, opäť sa zriedi vodou a ochutná sa znova. Tento postup sa opakuje dovtedy, kým roztok neprestane páliť. Koľkokrát sa roztok zriedi, toľkým jednotkám SHU (Scoville Heat Units) zodpovedá. Kápia (sladká paprika) nepáli, neobsahuje kapsaicín a preto má hodnotu 0 SHU. Pokiaľ má paprika 100 000 SHU, znamená to, že musí byť 100 000 krát nariedená vodou, než je kapsaicín nepostrehnuteľný.
Chilli podporuje zažívanie, kapsaicín je prírodným antibiotikom a antioxidantom. Je považované za prírodné afrodiziakum práve vďaka schopnosti kapsaicínu stimulovať krvný obeh a prekrviť tak celé telo. Prekrvením pohlavných orgánov sa zvyšuje ich citlivosť a môže tiež dôjsť k zlepšeniu potencie. V tele spôsobuje zahriatie a prekrvenie organizmu, a tým pôsobí aj pri spaľovaní tukov.
Môžeme používať celé bobule čerstvé alebo sušené, tak drvené alebo mleté. Chilli je nepostrádateľnou súčasťou mexickej a ázijskej kuchyne, predovšetkým indickej. Používa sa najčastejšie na ochutenie ryže, omáčok a na výrobu ostrého oleja, pri nakladaní pochutín, zaváraní.
Najčastejšie použitie je do:
- omáčok,
- gulášov,
- polievok,
- zálievok,
- mäsitých aj strukovinových pokrmov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>