Kategória: Orechy a semená / Semená
Energia kcal
468 kcal
Energia kJ
1956 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
15 g
Tuky
29 g
Vláknina
30 g
Jedná sa o semienka Šalvie hispánskej (Salvia hispanica ) so šedou až čiernou farbou. Plodina pochádza z oblasti juhoamerického kontinentu, kde je známa už od čias Mayov a Aztékov.
Semienka sú jedným z najbohatších zdrojov omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré spoločne s obsiahnutým draslíkom majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Významný je obsah vápnika a horčíka - oba prvky ovplyvňujú nervosvalové napätie, majú o. i. aj priamy vplyv na prevenciu pred odvápňovaním kostí. Chia semienka sú typické vysokým podielom rozpustnej vlákniny, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje fungovanie tenkého a hrubého čreva, pôsobí súčasne ako prevencia pred zápchami či hnačkami. Navyše spomaľujú premenu sacharidov na jednoduché cukry a zaisťujú stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach
Tohto efektu s obľubou využívajú aj vytrvalostní športovci. Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Semienka sa konzumujú v celku alebo mletá (múka), najčastejšie tepelne neupravené. Bežne sa pridávajú do:
- cereálií,
- kaší,
- pečiva,
- dezertov,
- smoothie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>