Kurzy ATAC

Chia semienka

Kategória: Orechy a semená / Semená

Chia semienka

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

468 kcal

Energia kJ

1956 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

15 g

Tuky

29 g

Vláknina

30 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (15 g) Tuky (29 g) Vláknina (30 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.9 %) Sacharidy (13.4 %) Tuky (55.9 %) Vláknina (12.8 %)

Jedná sa o semienka Šalvie hispánskej (Salvia hispanica ) so šedou až čiernou farbou. Plodina pochádza z oblasti juhoamerického kontinentu, kde je známa už od čias Mayov a Aztékov.

Chia semienka a zdravie

Semienka sú jedným z najbohatších zdrojov omega-3 tukov (kyseliny alfa linolénovej), ktoré spoločne s obsiahnutým draslíkom majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Významný je obsah vápnika a horčíka - oba prvky ovplyvňujú nervosvalové napätie, majú o. i. aj priamy vplyv na prevenciu pred odvápňovaním kostí. Chia semienka sú typické vysokým podielom rozpustnej vlákniny, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje fungovanie tenkého a hrubého čreva, pôsobí súčasne ako prevencia pred zápchami či hnačkami. Navyše spomaľujú premenu sacharidov na jednoduché cukry a zaisťujú stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach
Tohto efektu s obľubou využívajú aj vytrvalostní športovci. Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Chia semienka v kuchyni

Semienka sa konzumujú v celku alebo mletá (múka), najčastejšie tepelne neupravené. Bežne sa pridávajú do:
- cereálií,
- kaší
,
- pečiva,
- dezertov,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.