Kategória: Mliečne výrobky / Syry
Energia kcal
367 kcal
Energia kJ
1534 kJ
Bielkoviny
25 g
Sacharidy
3.5 g
Tuky
27.5 g
Vláknina
0 g
Čedar (Cheddar) je polotvrdý syr. Pochádza z juhozápadného Anglicka, kde začala jeho tradičná výroba, prvé zmienky sa objavujú už od roku 1170. Pôvodne sa vyrábal z ovčieho a kozieho mlieka, ale teraz sa využíva predovšetkým pasterizované aj nepasterizované mlieka kravského. Doba zrenia a obsah rôznych prísad (cesnak, rasca...) výrazne ovplyvňujú jeho chuť. Zrenie prebieha od 6 do 18 mesiacov. Čím je syr zrelší, tým je chuť výraznejšia a má orieškovú príchuť.
Čedar je mliečny výrobok, nie je preto vhodný pre jedincov trpiacich:
- laktózovou intoleranciou (obsah laktózy je ale z dôvodu dlhého zrenia výrobku pomerne nízky),
- alergiami na mliečne bielkoviny.
Syr obsahuje vysoký podiel bielkovín, ktoré sú kvalitné (tzv. plnohodnotné). Dôležitý je silne nadpriemerný obsah vápnika, ktorý sa v tele dobre využíva. Táto informácia je dôležitá predovšetkým pre jedincov postihnutých odvápňovaním kostí (osteoporózou). Pretože sa na jeho výrobu požíva soľ, je čedar bohatým zdrojom sodíka. Jeho konzumáciu by preto mali obmedzovať ľudia s vysokým krvným tlakom a zlou funkciou obličiek.
Pre svoju výraznú chuť a ľahkú stráviteľnosť je často využívaný v kuchyni napr.
- do zapekaných jedál,
- k cestovinám,
- ako súčasť rizota,
- chuťovka k vínu (odporúčané sú mladé ovocné červené vína).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>