Kurzy ATAC

Cheddar

Kategória: Mliečne výrobky / Syry

Cheddar

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

367 kcal

Energia kJ

1534 kJ

Bielkoviny

25 g

Sacharidy

3.5 g

Tuky

27.5 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (25 g) Sacharidy (3.5 g) Tuky (27.5 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (28.5 %) Sacharidy (4 %) Tuky (67.5 %) Vláknina (0 %)

Čedar (Cheddar) je polotvrdý syr. Pochádza z juhozápadného Anglicka, kde začala jeho tradičná výroba, prvé zmienky sa objavujú už od roku 1170. Pôvodne sa vyrábal z ovčieho a kozieho mlieka, ale teraz sa využíva predovšetkým pasterizované aj nepasterizované mlieka kravského. Doba zrenia a obsah rôznych prísad (cesnak, rasca...) výrazne ovplyvňujú jeho chuť. Zrenie prebieha od 6 do 18 mesiacov. Čím je syr zrelší, tým je chuť výraznejšia a má orieškovú príchuť.

Čedar a zdravie

Čedar je mliečny výrobok, nie je preto vhodný pre jedincov trpiacich:
- laktózovou intoleranciou (obsah laktózy je ale z dôvodu dlhého zrenia výrobku pomerne nízky),
- alergiami na mliečne bielkoviny.
Syr obsahuje vysoký podiel bielkovín, ktoré sú kvalitné (tzv. plnohodnotné). Dôležitý je silne nadpriemerný obsah vápnika, ktorý sa v tele dobre využíva. Táto informácia je dôležitá predovšetkým pre jedincov postihnutých odvápňovaním kostí (osteoporózou). Pretože sa na jeho výrobu požíva soľ, je čedar bohatým zdrojom sodíka. Jeho konzumáciu by preto mali obmedzovať ľudia s vysokým krvným tlakom a zlou funkciou obličiek.

Čedar v kuchyni

Pre svoju výraznú chuť a ľahkú stráviteľnosť je často využívaný v kuchyni napr.
- do zapekaných jedál,
- k cestovinám,
- ako súčasť rizota,
- chuťovka k vínu (odporúčané sú mladé ovocné červené vína).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.