Kurzy ATAC

Cestoviny špenátové

Kategória: Obilniny lepkové / Cestoviny

Cestoviny špenátové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

379 kcal

Energia kJ

1586 kJ

Bielkoviny

13 g

Sacharidy

72.5 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

3.1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13 g) Sacharidy (72.5 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (3.1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.3 %) Sacharidy (80 %) Tuky (4 %) Vláknina (1.6 %)

Produkt vyrobený z pšeničnej múky, vody a menšieho podielu listov špenátu.

Špenátové cestoviny a zdravie

Cestoviny obsahujú lepok, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Vďaka obsahu čpenátu sú dobrým zdrojom mikroživín - vitamínov, antioxidantov aj minerálnych látok (predovšetkým draslíka). Je možné ich preto považovať za nutrične atraktívnu potravinu. Hodnota glykemického indexu je síce nízka, konzumácia ich vyššieho množstva ale z dôvodu glykemickej nálože výrazne zdvíha hladinu krvného cukru. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Špenátové cestoviny v kuchyni

Cestoviny sú vhodné ako príloha či ako spestrenie polievok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.