Kategória: Obilniny lepkové / Cestoviny
Energia kcal
390 kcal
Energia kJ
1630 kJ
Bielkoviny
12 g
Sacharidy
75 g
Tuky
1.1 g
Vláknina
8 g
Produkt vyrobený z celozrnnej špaldovej múky a vody.
Cestoviny obsahujú lepok, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania.
Sú dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere majú u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt.
Hodnota glykemického indexu je síce nízka, konzumácia ich vyššieho množstva ale z dôvodu glykemickej nálože výrazne zdvíha hladinu krvného cukru. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Cestoviny sú vhodné ako príloha či ako spestrenie polievok.
Väčšinou sa z dôvodu vyššieho obsahu vlákniny varí o niekoľko minút dlhšie ako cestoviny vyrobené z bielej (vymletej) múky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>