Kurzy ATAC

Cestoviny ražné celozrnné

Kategória: Obilniny lepkové / Cestoviny

Cestoviny ražné celozrnné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

407 kcal

Energia kJ

1700 kJ

Bielkoviny

18 g

Sacharidy

72 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

8.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (18 g) Sacharidy (72 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (8.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (18.5 %) Sacharidy (74.1 %) Tuky (3.3 %) Vláknina (4.1 %)

Produkt vyrobený z celozrnnej ražnej múky a vody.

Celozrnné ražné cestoviny a zdravie

Cestoviny obsahujú lepok, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Sú dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere majú u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt.
Hodnota glykemického indexu je síce nízka, konzumácia ich vyššieho množstva ale z dôvodu glykemickej nálože výrazne zdvíha hladinu krvného cukru. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Celozrnné ražné cestoviny v kuchyni

Cestoviny sú vhodné ako príloha či ako spestrenie polievok.
Väčšinou sa z dôvodu vyššieho obsahu vlákniny varí o niekoľko minút dlhšie ako cestoviny vyrobené z bielej (vymletej) múky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.