Kurzy ATAC

Cestoviny pšeničné celozrnné

Kategória: Obilniny lepkové / Cestoviny

Cestoviny pšeničné celozrnné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

354 kcal

Energia kJ

1480 kJ

Bielkoviny

12.2 g

Sacharidy

64 g

Tuky

2 g

Vláknina

8.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12.2 g) Sacharidy (64 g) Tuky (2 g) Vláknina (8.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.4 %) Sacharidy (75.7 %) Tuky (5.1 %) Vláknina (4.8 %)

Produkt vyrobený z celozrnnej pšeničnej múky a vody.

Celozrnné pšeničné cestoviny a zdravie

Cestoviny obsahujú lepok, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Sú dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere majú u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt. Hodnota glykemického indexu je síce nízka, konzumácia ich vyššieho množstva ale z dôvodu glykemickej nálože výrazne zdvíha hladinu krvného cukru. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Celozrnné pšeničné cestoviny v kuchyni

Cestoviny sú vhodné ako príloha či ako spestrenie polievok. Väčšinou sa z dôvodu vyššieho obsahu vlákniny varí o niekoľko minút dlhšie ako cestoviny vyrobené z bielej (vymletej) múky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.