Kurzy ATAC

Cestoviny hrachové

Kategória: Strukoviny / Cestoviny

Cestoviny hrachové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

389 kcal

Energia kJ

1627 kJ

Bielkoviny

25 g

Sacharidy

60 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (25 g) Sacharidy (60 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (26.9 %) Sacharidy (64.5 %) Tuky (3.5 %) Vláknina (5.1 %)

Cestoviny hrachové sú špeciálny druh cestovín, ktoré sú vyrobené z hrachovej múky. Táto múka sa získava mletím sušených hrachov, čo dáva cestovinám ich charakteristickú zelenú farbu a ľahko orieškovú chuť.

Hrachové cestoviny sú bohaté na bielkoviny a vlákninu, čo ich robí výbornou voľbou pre vegetariánov, vegánov alebo pre tých, ktorí sa snažia zvýšiť príjem bielkovín vo svojej strave. Sú tiež nízke na sacharidy a majú nízky glykemický index, čo znamená, že pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a môžu byť vhodné pre ľudí s diabetom.

Hrachové cestoviny sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, vrátane železa, zinku a B vitamínov. Sú bezlepkové, takže sú vhodné pre ľudí s celiakiou alebo pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem lepku.

Príprava hrachových cestovín je podobná ako u tradičných cestovín. Stačí ich variť v osolenej vode po dobu 7-10 minút, alebo pokiaľ nie sú al dente. Vďaka ich bohatej chuti sa dobre hodí k pestrofarebným zeleninovým omáčkam, ale môžu byť tiež podávané s jednoduchým olivovým olejom a cesnakom. Môžu byť tiež použité v šalátoch alebo ako príloha k mäsu.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.