Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
180 kcal
Energia kJ
753 kJ
Bielkoviny
3.3 g
Sacharidy
16.7 g
Tuky
3.3 g
Vláknina
33.3 g
Cesnak kuchynský (Allium sativum L.) sa pestuje tak dlho, že je nemožné určiť presné miesto pôvodu. Všeobecne je za domov považovaná centrálna Ázia. V súčasnosti sa pestuje takmer po celom svete, najviac v Číne, Španielsku, južnom Francúzsku a celom Stredozemí. Silica v cibuli obsahuje látku zvanú allin, ktorá sa po drvení zmení na alicín, ktorý je silne baktericídny, aseptický s pôsobením na plesne, prvoky a vírusy. Najčastejšie sa využíva čerstvý, ale existuje aj v sušených plátkoch, granulovaný alebo práškovitý. Na trhu môžeme nájsť veľké množstvo druhov spracovania cesnaku, napríklad nakladaný v octe, oleji či soli.
Cesnak komplexne posilňuje náš imunitný systém. Do svojich schopností zahŕňa zlepšovanie trávenia a cukrovky, znižovanie krvného tlaku a cholesterolu v krvi. Môžeme ho tiež využiť ako prevenciu proti rakovine hrubého čreva, žalúdka, prsníka alebo kože. Vďaka allicínu, ktorý má dezinfekčné účinky, je účinný na rany po uhryznutí a bodnutí hmyzom.
Patrí:
- k rybám,
- k rôznym druhom mäsa,
- strukovinám,
- do polievok,
- do šalátov,
- do majonéz .
Je súčasťou mnohých koreniacich zmesí (kari, gyros, adžika, thajské, arabské, čínske, provensálske a iné zmesi).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>