Kurzy ATAC

Cesnak sušený

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Cesnak sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

180 kcal

Energia kJ

753 kJ

Bielkoviny

3.3 g

Sacharidy

16.7 g

Tuky

3.3 g

Vláknina

33.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.3 g) Sacharidy (16.7 g) Tuky (3.3 g) Vláknina (33.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.7 %) Sacharidy (38.8 %) Tuky (16.5 %) Vláknina (37 %)

Cesnak kuchynský (Allium sativum L.) sa pestuje tak dlho, že je nemožné určiť presné miesto pôvodu. Všeobecne je za domov považovaná centrálna Ázia. V súčasnosti sa pestuje takmer po celom svete, najviac v Číne, Španielsku, južnom Francúzsku a celom Stredozemí. Silica v cibuli obsahuje látku zvanú allin, ktorá sa po drvení zmení na alicín, ktorý je silne baktericídny, aseptický s pôsobením na plesne, prvoky a vírusy. Najčastejšie sa využíva čerstvý, ale existuje aj v sušených plátkoch, granulovaný alebo práškovitý. Na trhu môžeme nájsť veľké množstvo druhov spracovania cesnaku, napríklad nakladaný v octe, oleji či soli.

Cesnak a zdravie

Cesnak komplexne posilňuje náš imunitný systém. Do svojich schopností zahŕňa zlepšovanie trávenia a cukrovky, znižovanie krvného tlaku a cholesterolu v krvi. Môžeme ho tiež využiť ako prevenciu proti rakovine hrubého čreva, žalúdka, prsníka alebo kože. Vďaka allicínu, ktorý má dezinfekčné účinky, je účinný na rany po uhryznutí a bodnutí hmyzom.

Cesnak v kuchyni

Patrí:
- k
rybám,
- k rôznym druhom
mäsa,
-
strukovinám,
- do
polievok,
- do
šalátov,
- do majonéz .
Je súčasťou mnohých
koreniacich zmesí (kari, gyros, adžika, thajské, arabské, čínske, provensálske a iné zmesi).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.