Energia kcal
183 kcal
Energia kJ
762 kJ
Bielkoviny
6 g
Sacharidy
30 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
14 g
Cesnak kuchynský (Allium sativum) sa pestuje tak dlho, že je nemožné určiť presné miesto pôvodu. Všeobecne je za domov považovaná centrálna Ázia. V súčasnosti sa pestuje takmer po celom svete, najviac v Číne, Španielsku, južnom Francúzsku a celom Stredozemí. Silica v cibuli obsahuje látku zvanú allin, ktorá sa po drvení zmení na alicín, ktorý je silne baktericídny, aseptický s pôsobením na plesne, prvoky a vírusy. Proces kvasenia zeleniny prebieha v uzavretých nádobách bez prístupu vzduchu, väčšinou trvá niekoľko dní až týždňov. Zeleninu je potrebné nastrúhať či nakrájať, presoliť, v prípade potreby pridať vybrané korenie (najčastejšie sa používa rasca a cesnak) a nechať zrieť.
Baktérie spôsobujúce proces kvasenia enzymaticky štiepia vlákninu, zelenina je tak ľahšie stráviteľná. Súčasne sa zvyšuje obsah niektorých látok (vitamínov). Kvasená zelenina obsahuje vyšší podiel soli, jej dlhodobý prebytok môže negatívne ovplyvniť zdravie (vysoký krvný tlak, zaťaženie lymfatického systému, nepomer medzi sodíkom a draslíkom). Konzumácia fermentovaných potravín podporuje aktivitu črevnej mikroflóry, má tak zásadný vplyv na kvalitu všetkých metabolických pochodov, je preto výhodné ich konzumovať pravidelne. Príliš vysoké množstvo kvasenej zeleniny môže spôsobiť problémy s nadúvaním a plynatosťou, vypláca sa ju tak zaraďovať do jedálnička v menších porciách. Cesnak komplexne posilňuje náš imunitný systém. Do svojich schopností zahŕňa zlepšovanie trávenia a cukrovky, znižovanie krvného tlaku a cholesterolu v krvi. Môžeme ho tiež využiť ako prevenciu proti rakovine hrubého čreva, žalúdka, prsníka alebo kože. Vďaka allicínu, ktorý má dezinfekčné účinky, je účinný na rany po uhryznutí a bodnutí hmyzom.
Kvasený cesnak je možné konzumovať čerstvý aj tepelne upravený. Tepelná úprava síce zničí niektoré biologicky aktívne látky, na stranu druhú sa ale potravina stane ľahšie stráviteľnou. Kvasená zelenina je bežnou súčasťou:
- zeleninových obloh,
- zeleninových šalátov,
- dusených zmesí,
- polievok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>