Kurzy ATAC

Cesnak čerstvý

Kategória: Zelenina / Cibuľová

Cesnak čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

183 kcal

Energia kJ

762 kJ

Bielkoviny

6 g

Sacharidy

30 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6 g) Sacharidy (30 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.8 %) Sacharidy (68.9 %) Tuky (2 %) Vláknina (15.4 %)

Cesnak kuchynský (Allium sativum) sa pestuje tak dlho, že je nemožné určiť presné miesto pôvodu. Všeobecne je za domov považovaná centrálna Ázia. V súčasnosti sa pestuje takmer po celom svete, najviac v Číne, Španielsku, južnom Francúzsku a celom Stredozemí. Silica v cibuli obsahuje látku zvanú allin, ktorá sa po drvení zmení na alicín, ktorý je silne baktericídny, aseptický s pôsobením na plesne, prvoky a vírusy. Najčastejšie sa využíva čerstvý, ale existuje aj v sušených plátkoch, granulovaný alebo práškovitý. Na trhu môžeme nájsť veľké množstvo druhov spracovania cesnaku, napríklad nakladaný v octe, oleji či soli.

Cesnak a zdravie

Cesnak komplexne posilňuje náš imunitný systém. Do svojich schopností zahŕňa zlepšovanie trávenia a cukrovky, znižovanie krvného tlaku a cholesterolu v krvi. Môžeme ho tiež využiť ako prevenciu proti rakovine hrubého čreva, žalúdka, prsníka alebo kože. Vďaka allicínu, ktorý má dezinfekčné účinky, je účinný na rany po uhryznutí a bodnutí hmyzom. Jedinci užívajúci antihypertenzíva by mali byť obozretní pri konzumácii väčšieho množstva surového cesnaku.

Cesnak v kuchyni

Využitie cesnaku je nekonečné a je dôležitou súčasťou kuchyne väčšiny národov. Veľmi dôležitú úlohu má v stredomorskej a indickej kuchyni. Ďalej je široko používaný v Číne a juhovýchodnej Ázii. Je neoddeliteľnou súčasťou typických pokrmov z Talianska, Francúzska a Grécka vo forme cesnakového masla alebo cesnakových omáčok. Patrí:
- k
rybám ,
- k rôznym druhom
mäsa,
-
strukovinám,
- do
polievok,
- do
šalátov,
- do majonéz .
Samozrejme je v sušenej podobe súčasťou mnohých
koreniacich zmesí (kari, gyros, adžika, thajské, arabské, čínske, provensálske a iné zmesi). V čínskej kuchyni sú využívané aj cesnakové kvetné stvoly, ktoré sú dokonca jemnejšie ako strúčiky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.