Kurzy ATAC

Červená repa sušená

Kategória: Zelenina / Sušená

Červená repa sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

264 kcal

Energia kJ

1102 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

50 g

Tuky

1 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (50 g) Tuky (1 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.1 %) Sacharidy (79.4 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (6.1 %)

Červená repa (Beta vulgaris) je koreňová zelenina pôvodne pochádzajúca zo Stredomoria. Je typická intenzívne červenou až červenofialovou farbou a výraznou chuťou.

Červená repa sušená a zdravie

Červená farba repy je spôsobená silným antioxidantom betacyaninom, ktorý má pozitívny vplyv na imunitný systém. Je významným zdrojom betaínu, ktorý má schopnosť znižovať hladinu homocysteínu v tele. Niektorí ľudia zle metabolizujú červené farbivo, dochádza potom k sfarbeniu moču do červena - toto ale nie je zdraviu škodlivé. Červená repa je významným zdrojom draslíka, má tak nemalý vplyv na činnosť srdcovo-cievneho systému.

Červená repa sušená v kuchyni

Koreň červenej repy sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.