Energia kcal
41 kcal
Energia kJ
171 kJ
Bielkoviny
1.3 g
Sacharidy
7.2 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.7 g
Červená repa (Beta vulgaris) je koreňová zelenina pôvodne pochádzajúca zo Stredomoria. Je typická intenzívne červenou až červenofialovou farbou a výraznou chuťou.
Červená farba repy je spôsobená silným antioxidantom betacyaninom, ktorý má pozitívny vplyv na imunitný systém. Je významným zdrojom betaínu, ktorý má schopnosť znižovať hladinu homocysteínu v tele. Niektorí ľudia zle metabolizujú červené farbivo, dochádza potom k sfarbeniu moču do červena - toto ale nie je zdraviu škodlivé. Červená repa je významným zdrojom draslíka, má tak nemalý vplyv na činnosť srdcovo-cievneho systému.
Koreň červenej repy sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny. Proces mrazenia a následného rozmrazovania potravín spôsobuje úbytok niektorých termolabilných mikroživín, najčastejšie vitamínov a niektorých fytochemických látok. Pomalé a postupné rozmrazovanie ničí najväčšie množstvo živín. Mrazenú zeleninu je preto pri jej príprave vhodné vložiť priamo do vriacej vody, prípadne použiť pri dusení a pečení pokrmov. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>