Kurzy ATAC

Červená repa mrazená

Kategória: Zelenina / Mrazená

Červená repa mrazená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

41 kcal

Energia kJ

171 kJ

Bielkoviny

1.3 g

Sacharidy

7.2 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 g) Sacharidy (7.2 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.3 %) Sacharidy (73.9 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (8.3 %)

Červená repa (Beta vulgaris) je koreňová zelenina pôvodne pochádzajúca zo Stredomoria. Je typická intenzívne červenou až červenofialovou farbou a výraznou chuťou.

Mrazená červená repa a zdravie

Červená farba repy je spôsobená silným antioxidantom betacyaninom, ktorý má pozitívny vplyv na imunitný systém. Je významným zdrojom betaínu, ktorý má schopnosť znižovať hladinu homocysteínu v tele. Niektorí ľudia zle metabolizujú červené farbivo, dochádza potom k sfarbeniu moču do červena - toto ale nie je zdraviu škodlivé. Červená repa je významným zdrojom draslíka, má tak nemalý vplyv na činnosť srdcovo-cievneho systému.

Mrazená červená repa v kuchyni

Koreň červenej repy sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny. Proces mrazenia a následného rozmrazovania potravín spôsobuje úbytok niektorých termolabilných mikroživín, najčastejšie vitamínov a niektorých fytochemických látok. Pomalé a postupné rozmrazovanie ničí najväčšie množstvo živín. Mrazenú zeleninu je preto pri jej príprave vhodné vložiť priamo do vriacej vody, prípadne použiť pri dusení a pečení pokrmov. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.