Energia kcal
41 kcal
Energia kJ
171 kJ
Bielkoviny
1.3 g
Sacharidy
7.2 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.7 g
Červená repa (Beta vulgaris) je koreňová zelenina pôvodne pochádzajúca zo Stredomoria. Je typická intenzívne červenou až červenofialovou farbou a výraznou chuťou. Proces kvasenia zeleniny prebieha v uzavretých nádobách bez prístupu vzduchu, väčšinou trvá niekoľko dní až týždňov. Zeleninu je potrebné nastrúhať či nakrájať, presoliť, v prípade potreby pridať vybrané korenie (najčastejšie sa používa rasca a cesnak) a nechať zrieť.
Baktérie spôsobujúce proces kvasenia enzymaticky štiepia vlákninu, zelenina je tak ľahšie stráviteľná. Súčasne sa zvyšuje obsah niektorých látok (vitamínov). Kvasená zelenina obsahuje vyšší podiel soli, jej dlhodobý prebytok môže negatívne ovplyvniť zdravie (vysoký krvný tlak, zaťaženie lymfatického systému, nepomer medzi sodíkom a draslíkom). Červená farba repy je spôsobená silným antioxidantom betacyaninom, ktorý má pozitívny vplyv na imunitný systém. Je významným zdrojom betaínu, ktorý má schopnosť znižovať hladinu homocysteínu v tele. Niektorí ľudia zle metabolizujú červené farbivo, dochádza potom k sfarbeniu moču do červena - toto ale nie je zdraviu škodlivé. Konzumácia fermentovaných potravín podporuje aktivitu črevnej mikroflóry, má tak zásadný vplyv na kvalitu všetkých metabolických pochodov, je preto výhodné ich konzumovať pravidelne. Príliš vysoké množstvo kvasenej zeleniny môže spôsobiť problémy s nadúvaním a plynatosťou, vypláca sa ju tak zaraďovať do jedálnička v menších porciách.
Kvasenú červenú repu je možné konzumovať čerstvú aj tepelne upravenú. Tepelná úprava síce zničí niektoré biologicky aktívne látky, na stranu druhú sa ale potravina stane ľahšie stráviteľnou. Kvasená zelenina je bežnou súčasťou:
- zeleninových obloh,
- zeleninových šalátov,
- dusených zmesí,
- polievok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>