Kurzy ATAC

Červená repa kandizovaná

Kategória: Zelenina / Kandovaná

Červená repa kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

323 kcal

Energia kJ

1351 kJ

Bielkoviny

1.3 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.7 %) Sacharidy (97.1 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.6 %)

Červená repa (Beta vulgaris) je koreňová zelenina pôvodne pochádzajúca zo Stredomoria. Je typická intenzívne červenou až červenofialovou farbou a výraznou chuťou. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa zelenina varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaná červená repa a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná červená repa v kuchyni

Kandizovaná zelenina sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ju konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.