Kurzy ATAC

Černice zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Černice zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

98 kcal

Energia kJ

408 kJ

Bielkoviny

1.3 g

Sacharidy

19.7 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

4.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 g) Sacharidy (19.7 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (4.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.6 %) Sacharidy (84.5 %) Tuky (0.9 %) Vláknina (9 %)

Černice sú plody černice krovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízko príbuzného malinám. Majú tmavomodrú až modrofialovú farbu, ich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytujú sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky, v južných krajoch sú typické aj pre vyššie nadmorské výšky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.

Černice zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové černice sú bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zavareninách sa ale znižuje.
Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Černice zavarené v kuchyni

Zavarené černice sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.