Kurzy ATAC

Černice sušené

Kategória: Ovocie / Sušené

Černice sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

272 kcal

Energia kJ

1138 kJ

Bielkoviny

6.5 g

Sacharidy

40 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

27.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.5 g) Sacharidy (40 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (27.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10 %) Sacharidy (61.5 %) Tuky (8.3 %) Vláknina (20.2 %)

Černice sú plody černice krovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízko príbuzného malinám. Majú tmavomodrú až modrofialovú farbu, ich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytujú sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky, v južných krajoch sú typické aj pre vyššie nadmorské výšky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.

Černice sušené a zdravie

Sušené černice sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Z prvkov ďalej zastupujú aj vyšší podiel vápnika. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, obsiahnuté polyfenolické látky majú adstringentné (sťahujúce) účinky. Hodnota glykemického indexu černíc je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Černice sušené v kuchyni

Sušené černice sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.