Energia kcal
272 kcal
Energia kJ
1138 kJ
Bielkoviny
6.5 g
Sacharidy
40 g
Tuky
2.5 g
Vláknina
27.5 g
Černice sú plody černice krovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízko príbuzného malinám. Majú tmavomodrú až modrofialovú farbu, ich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytujú sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky, v južných krajoch sú typické aj pre vyššie nadmorské výšky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.
Sušené černice sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Z prvkov ďalej zastupujú aj vyšší podiel vápnika. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, obsiahnuté polyfenolické látky majú adstringentné (sťahujúce) účinky. Hodnota glykemického indexu černíc je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sušené černice sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší,
- smoothie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>