Kurzy ATAC

Černice kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Černice kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

309 kcal

Energia kJ

1293 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.9 %) Sacharidy (94.7 %) Tuky (1.5 %) Vláknina (1.9 %)

Černice sú plody černice krovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízko príbuzného malinám. Majú tmavomodrú až modrofialovú farbu, ich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytujú sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky, v južných krajoch sú typické aj pre vyššie nadmorské výšky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované černice a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované černice v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.