Kurzy ATAC

Černice čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Černice čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

55 kcal

Energia kJ

230 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

5.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (5.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.7 %) Sacharidy (61 %) Tuky (8.2 %) Vláknina (20.1 %)

Černice sú plody černice krovité (Rubus fruticosus), botanicky blízko príbuzného malinám. Majú tmavomodrú až modrofialovú farbu, ich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytujú sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky, v južných krajoch sú typické aj pre vyššie nadmorské výšky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.

Černice a zdravie

Černice sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Z prvkov ďalej zastupujú aj vyšší podiel vápnika. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, obsiahnuté polyfenolické látky majú adstringentné (sťahujúce) účinky. Hodnota glykemického indexu černíc je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Černice v kuchyni

Černice sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Černice je možné aj sušiť a lisovať do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.