Energia kcal
88 kcal
Energia kJ
366 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
19 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
1.8 g
Čerešne sú plody čerešne vtáčie (Prunus avium) s rôznym zafarbením (najčastejšie červené až tmavo červené), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Majú typicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Malej Ázie, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.
Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové čerešne sú bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.
Zavarené čerešne sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>