Kurzy ATAC

Čerešne zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Čerešne zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

88 kcal

Energia kJ

366 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

19 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

1.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (19 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (1.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.8 %) Sacharidy (91 %) Tuky (1 %) Vláknina (4.1 %)

Čerešne sú plody čerešne vtáčie (Prunus avium) s rôznym zafarbením (najčastejšie červené až tmavo červené), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Majú typicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Malej Ázie, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Čerešne zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové čerešne sú bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Čerešne zavarené v kuchyni

Zavarené čerešne sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.