Kurzy ATAC

Čerešne sušené

Kategória: Ovocie / Sušené

Čerešne sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

394 kcal

Energia kJ

1646 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

80 g

Tuky

2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (80 g) Tuky (2 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.3 %) Sacharidy (85 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (5.1 %)

Čerešne sú plody čerešne vtáčej (Prunus avium) s rôznym zafarbením (najčastejšie červené až tmavo červené), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Majú typicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Malej Ázie, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Čerešne sušené a zdravie

Sušené čerešne sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Poskytujú aj nemalé množstvo jódu (obsah sa odvíja od jeho zastúpenia v pôde), sú teda potravinou ovplyvňujúcou funkciu štítnej žľazy. Čerešne (rovnako ako napríklad jahody) obsahujú látky, ktoré podporujú rozpúšťanie kyseliny močovej - tohto využívajú predovšetkým jedinci postihnutí dnou. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Čerešne sušené v kuchyni

Sušené čerešne sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.