Energia kcal
394 kcal
Energia kJ
1646 kJ
Bielkoviny
5 g
Sacharidy
80 g
Tuky
2 g
Vláknina
10 g
Čerešne sú plody čerešne vtáčej (Prunus avium) s rôznym zafarbením (najčastejšie červené až tmavo červené), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Majú typicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Malej Ázie, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.
Sušené čerešne sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Poskytujú aj nemalé množstvo jódu (obsah sa odvíja od jeho zastúpenia v pôde), sú teda potravinou ovplyvňujúcou funkciu štítnej žľazy. Čerešne (rovnako ako napríklad jahody) obsahujú látky, ktoré podporujú rozpúšťanie kyseliny močovej - tohto využívajú predovšetkým jedinci postihnutí dnou. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sušené čerešne sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší,
- smoothie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>