Energia kcal
65 kcal
Energia kJ
272 kJ
Bielkoviny
0.9 g
Sacharidy
12.8 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2 g
Čerešne sú plody čerešne vtáčie (Prunus avium) s rôznym zafarbením (najčastejšie červené až tmavo červené), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Majú typicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Malej Ázie, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.
Čerešne sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Poskytujú aj nemalé množstvo jódu (obsah sa odvíja od jeho zastúpenia v pôde), sú teda potravinou ovplyvňujúcou funkciu štítnej žľazy. Čerešne (rovnako ako napríklad jahody) obsahujú látky, ktoré podporujú rozpúšťanie kyseliny močovej - tohto využívajú predovšetkým jedinci postihnutí dnou. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Čerešne sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Čerešne sa používajú aj na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>