Kurzy ATAC

Čerešne čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Čerešne čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

65 kcal

Energia kJ

272 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

12.8 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (12.8 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.8 %) Sacharidy (82.5 %) Tuky (5.5 %) Vláknina (6.2 %)

Čerešne sú plody čerešne vtáčie (Prunus avium) s rôznym zafarbením (najčastejšie červené až tmavo červené), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Majú typicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Malej Ázie, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Čerešne a zdravie

Čerešne sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Poskytujú aj nemalé množstvo jódu (obsah sa odvíja od jeho zastúpenia v pôde), sú teda potravinou ovplyvňujúcou funkciu štítnej žľazy. Čerešne (rovnako ako napríklad jahody) obsahujú látky, ktoré podporujú rozpúšťanie kyseliny močovej - tohto využívajú predovšetkým jedinci postihnutí dnou. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Čerešne v kuchyni

Čerešne sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Čerešne sa používajú aj na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.