Kurzy ATAC

Celer bulva čerstvá

Kategória: Zelenina / Koreňová

Celer bulva čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

29 kcal

Energia kJ

121 kJ

Bielkoviny

1.5 g

Sacharidy

2.6 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.5 g) Sacharidy (2.6 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (21.7 %) Sacharidy (37.7 %) Tuky (9.4 %) Vláknina (31.2 %)

Zeler siaty (Apium graveolens) je dvojročná bylina pestovaná ako koreňová zelenina, pri ktorej využívame listy a buľvy. Bol známy už v starovekom Egypte, v súčasnosti je typický pre stredomorskú, balkánsku, americkú aj anglickú kuchyňu.

Zeler a zdravie

Zeler pôsobí močopudne a protizápalovo. Priaznivo pôsobí na činnosť obličiek, povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Používa sa aj ako afrodiziakum. Obsahuje vysoký podiel draslíka, ako zelenina obsahuje nedpriemerné zastúpenie sodíka. Bulva je zdrojom vitamínov B1 a B2.

Zeler v kuchyni

Spolu s ďalšími druhmi koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva) sa pridáva:
- do polievok,
- do varených alebo surových šalát,
- na zosilnenie chuti k hovädzím pokrmom.
Je možné z neho lisovať šťavu.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.