Kurzy ATAC

Čakanka šalátová sušená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Čakanka šalátová sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

68 kcal

Energia kJ

285 kJ

Bielkoviny

3.5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (21.5 %) Sacharidy (61.5 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (10.3 %)

Čakanka šalátová červenolistá (Cichorium intybus) nazývaná tiež ako Radicchio (podľa talianskej oblasti Radicchio, odkiaľ pochádza) je druhom čakanky, ktorá pri raste vytvára - rovnako ako hlávkový šalát - hlávku. Je typická červenou až červenofialovou farbou, v kuchyni sa používajú jej listy.

Čakanka šalátová sušená a zdravie

Listy čakanky šalátovej červenolistej sú bohatým zdrojom draslíka, kyseliny listovej, vitamínu K a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu, srdcovo-cievneho systému aj nervovej sústavy.

Čakanka šalátová sušená v kuchyni

Listy čakanky šalátovej sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny a korenia do:
- šalátov,
- dusených zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.