Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
68 kcal
Energia kJ
285 kJ
Bielkoviny
3.5 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
3.5 g
Čakanka šalátová červenolistá (Cichorium intybus) nazývaná tiež ako Radicchio (podľa talianskej oblasti Radicchio, odkiaľ pochádza) je druhom čakanky, ktorá pri raste vytvára - rovnako ako hlávkový šalát - hlávku. Je typická červenou až červenofialovou farbou, v kuchyni sa používajú jej listy.
Listy čakanky šalátovej červenolistej sú bohatým zdrojom draslíka, kyseliny listovej, vitamínu K a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu, srdcovo-cievneho systému aj nervovej sústavy.
Listy čakanky šalátovej sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny a korenia do:
- šalátov,
- dusených zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.