Energia kcal
28 kcal
Energia kJ
114 kJ
Bielkoviny
1.4 g
Sacharidy
4 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.4 g
Čakanka šalátová červenolistá (Cichorium intybus) nazývaná tiež ako Radicchio (podľa talianskej oblasti Radicchio, odkiaľ pochádza) je druhom čakanky, ktorá pri raste vytvára - rovnako ako hlávkový šalát - hlávku. Je typická červenou až červenofialovou farbou, v kuchyni sa používajú jej listy.
Listy čakanky šalátovej červenolistej sú bohatým zdrojom draslíka, kyseliny listovej, vitamínu K a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu, srdcovo-cievneho systému aj nervovej sústavy.
Listy čakanky šalátovej sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumuje surová, môžeme ju ale aj tepelne upravovať – variť, dusiť, piecť. Je vhodná aj na kvasenie (výroba pickles). Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí.
Je častou súčasťou zmesí lisovaných štiav.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>