Kurzy ATAC

Čakanka šalátová čerstvá

Kategória: Zelenina / Listová

Čakanka šalátová čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

28 kcal

Energia kJ

114 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (21.5 %) Sacharidy (61.5 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (10.3 %)

Čakanka šalátová červenolistá (Cichorium intybus) nazývaná tiež ako Radicchio (podľa talianskej oblasti Radicchio, odkiaľ pochádza) je druhom čakanky, ktorá pri raste vytvára - rovnako ako hlávkový šalát - hlávku. Je typická červenou až červenofialovou farbou, v kuchyni sa používajú jej listy.

Čakanka šalátová a zdravie

Listy čakanky šalátovej červenolistej sú bohatým zdrojom draslíka, kyseliny listovej, vitamínu K a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu, srdcovo-cievneho systému aj nervovej sústavy.

Čakanka šalátová v kuchyni

Listy čakanky šalátovej sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumuje surová, môžeme ju ale aj tepelne upravovať – variť, dusiť, piecť. Je vhodná aj na kvasenie (výroba pickles). Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí.

Je častou súčasťou zmesí lisovaných štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.