Kurzy ATAC

Broskyňa zavarená

Kategória: Ovocie / Zavarené

Broskyňa zavarená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

83 kcal

Energia kJ

344 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

18 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (18 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.1 %) Sacharidy (91.6 %) Tuky (2.2 %) Vláknina (3.2 %)

Broskyňa je plod broskyne obyčajnej (Prunus persica), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kedy tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 50 do 200 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.

Broskyňa zavarená a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surová broskyňa je bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje.

Broskyňa zavarená v kuchyni

Zavarená broskyňa sa bežne konzumuje:
- samotná,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.