Energia kcal
318 kcal
Energia kJ
1329 kJ
Bielkoviny
4 g
Sacharidy
65 g
Tuky
1 g
Vláknina
10 g
Broskyňa je plod broskyne obyčajnej (Prunus persica), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kedy tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 50 do 200 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.
Broskyňa je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu sušenej broskyne je stredná (vyššia ako u čerstvej). Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sušená broskyňa sa bežne pridáva do:
- dezertov,
- kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>