Kurzy ATAC

Broskyňa sušená

Kategória: Ovocie / Sušené

Broskyňa sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

318 kcal

Energia kJ

1329 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

65 g

Tuky

1 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (65 g) Tuky (1 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.3 %) Sacharidy (85.6 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (6.3 %)

Broskyňa je plod broskyne obyčajnej (Prunus persica), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kedy tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 50 do 200 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.

Broskyňa sušená a zdravie

Broskyňa je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu sušenej broskyne je stredná (vyššia ako u čerstvej). Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Broskyňa sušená v kuchyni

Sušená broskyňa sa bežne pridáva do:
- dezertov,
- kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.