Kurzy ATAC

Broskyňa kandizovaná

Kategória: Ovocie / Kandované

Broskyňa kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

321 kcal

Energia kJ

1342 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1 %) Sacharidy (97.8 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.6 %)

Broskyňa je plod broskyne obyčajnej (Prunus persica), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kedy tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 50 do 200 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.
Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v ovocí sa potom pohybuje okolo 70 – 75 %.

Kandizovaná broskyňa a zdravie

Kandizované ovocie má v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Konzumácia kandizovaného ovocia by tak nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná broskyňa v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samotné.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.