Energia kcal
55 kcal
Energia kJ
227 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
11 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.5 g
Broskyňa je plod broskyne obyčajnej (Prunus persica), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kedy tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 50 do 200 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.
Broskyňa je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Broskyňa sa bežne konzumuje surová alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Broskyňa sa používa na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>