Kurzy ATAC

Broskyňa čerstvá

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Broskyňa čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

55 kcal

Energia kJ

227 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

11 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (11 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.2 %) Sacharidy (85 %) Tuky (3.3 %) Vláknina (5.5 %)

Broskyňa je plod broskyne obyčajnej (Prunus persica), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kedy tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 50 do 200 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.

Broskyňa a zdravie

Broskyňa je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Broskyňa v kuchyni

Broskyňa sa bežne konzumuje surová alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Broskyňa sa používa na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.