Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené
Energia kcal
394 kcal
Energia kJ
1648 kJ
Bielkoviny
30 g
Sacharidy
2 g
Tuky
28 g
Vláknina
4 g
Brokolica (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jednou z najstarších zelenín, vyšľachtená bola už v prevantickom období. Napríklad starí Rimania ju už preukázateľne poznali a používali, Taliansko je jej najväčším producentom dodnes. Pestujú a spracovávajú sa dva kultivary – stonková (tiež špargľová) s malými ružičkami a veľkými listami, a karfiolová, ktorá je už podľa názvu podobná karfiolu.
Naklíčené semienka brokolice obsahujú významné množstvo draslíka, vápnika, horčíka a fosforu - ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Naklíčená brokolica má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Príprava naklíčených semienok brokolice je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba klíčenia väčšinou trvá 6-10 dní. Naklíčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>