Kurzy ATAC

Brokolica semená naklíčené

Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené

Brokolica semená naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

394 kcal

Energia kJ

1648 kJ

Bielkoviny

30 g

Sacharidy

2 g

Tuky

28 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (30 g) Sacharidy (2 g) Tuky (28 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (31.8 %) Sacharidy (2.1 %) Tuky (64 %) Vláknina (2 %)

Brokolica (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jednou z najstarších zelenín, vyšľachtená bola už v prevantickom období. Napríklad starí Rimania ju už preukázateľne poznali a používali, Taliansko je jej najväčším producentom dodnes. Pestujú a spracovávajú sa dva kultivary – stonková (tiež špargľová) s malými ružičkami a veľkými listami, a karfiolová, ktorá je už podľa názvu podobná karfiolu.

Brokolica naklíčená a zdravie

Naklíčené semienka brokolice obsahujú významné množstvo draslíka, vápnika, horčíka a fosforu - ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Naklíčená brokolica má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Brokolica naklíčená v kuchyni

Príprava naklíčených semienok brokolice je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba klíčenia väčšinou trvá 6-10 dní. Naklíčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
-
karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.