Energia kcal
42 kcal
Energia kJ
176 kJ
Bielkoviny
4.4 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
4.1 g
Brokolica (Brassica oleracea var. botrytis italica) patrí medzi hlúboviny – taxonomicky vzaté je kultivarom druhu, do ktorého patrí tiež kapusta, karfiol, kaleráby či kel. Brokolica je jednou z najstarších zelenín, vyšľachtená bola už v preantickom období. Napríklad starí Rimania ju už preukázateľne poznali a používali, Taliansko je jej najväčším producentom dodnes. Pestujú a spracovávajú sa dva kultivary – stonková (tiež špargľová) s malými ružičkami a veľkými listami, a karfiolová, ktorá je už podľa názvu podobná karfiolu.
Rovnako ako iné druhy zeleniny je brokolica bohatým zdrojom vlákniny. V oblasti mikroživín vystupuje do popredia obsah draslíka, tento prvok má zásadný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. O brokolici sa v posledných rokoch hovorí v súvislosti s obsahom fytochemických látok - predovšetkým sulforafanu, s antioxidačnými a protirakovinovými účinkami.
Medzi kuchármi má brokolica prezývku „kráľovná zeleniny“. Či už je surová, varená, zapečená, pripravená ako polievka alebo hustý krém, vždy chutí. Brokolica je všestrannou zeleninou , využije sa od ružičiek po hlúb, ktorý dodá chuť vývarom. Brokolica by sa nemala prevariť – pokiaľ sa tak stane, stratí väčšinu vitamínov, farbu i konzistenciu. Svoje miesto majú v kuchyni aj listy z brokolice – tie sa upravujú podobne ako kel, najčastejšie dusením.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.