Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
429 kcal
Energia kJ
1795 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
40 g
Tuky
20 g
Vláknina
20 g
Názov bobkovému listu dali plody vavrínu ušľachtilého (Laurus nobilis), ktoré sa už v dávnej minulosti používali ako korenie. Pestuje sa v prímorskom podnebí alebo aj v kvetináčoch v chladnejších miestnostiach. Bobkový list je používaný v mnohých kuchyniach - vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Južnej Amerike, Rusku alebo arabských a balkánskych krajinách.
Bobkový list odstraňuje nechutenstvo, podporuje trávenie, znižuje hladinu krvného cukru v tele, pôsobí ľahko sedatívne a má antiseptické účinky. Z plodov sa lisuje vavrínový olej, ktorý je následne využívaný v lekárstve. V ľudovom lekárstve sa používal ako liečebný obklad na bolestivé kĺby.
List sa v kuchyni používa:
- do polievok,
- ako súčasť smotanových omáčok (sviečková, paradajková),
- do marinád,
- pri nakladaní mäsa, húb a uhoriek,
- do kyslých jedál,
- k zverine,
- k strukovinovým pokrmom.
Možno ho tiež využiť pri príprave sladkých pokrmov a dezertov či na výrobu sirupu, ktorý sa používa na palacinky. V anglickej kuchyni slúži na dochutenie mliečneho pudingu. Svojou arómou tiež okorení ocot alebo olej.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>