Kurzy ATAC

Bobkový list čerstvý

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Bobkový list čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

429 kcal

Energia kJ

1795 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

40 g

Tuky

20 g

Vláknina

20 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (40 g) Tuky (20 g) Vláknina (20 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.7 %) Sacharidy (39 %) Tuky (42 %) Vláknina (9.3 %)

Názov bobkovému listu dali plody vavrínu ušľachtilého (Laurus nobilis), ktoré sa už v dávnej minulosti používali ako korenie. Pestuje sa v prímorskom podnebí alebo aj v kvetináčoch v chladnejších miestnostiach. Bobkový list je používaný v mnohých kuchyniach - vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Južnej Amerike, Rusku alebo arabských a balkánskych krajinách.

Bobkový list a zdravie

Bobkový list odstraňuje nechutenstvo, podporuje trávenie, znižuje hladinu krvného cukru v tele, pôsobí ľahko sedatívne a má antiseptické účinky.
Z plodov sa lisuje vavrínový olej, ktorý je následne využívaný v lekárstve. V ľudovom lekárstve sa používal ako liečebný obklad na bolestivé kĺby.

Bobkový list v kuchyni

List sa v kuchyni používa:
- do
polievok,
- ako súčasť smotanových omáčok (sviečková, paradajková),
- do
marinád,
- pri
nakladaní mäsa, húb a uhoriek,
- do
kyslých jedál,
- k
zverine,
- k strukovinovým pokrmom.
Možno ho tiež využiť pri príprave
sladkých pokrmov a dezertov či na výrobu sirupu, ktorý sa používa na palacinky. V anglickej kuchyni slúži na dochutenie mliečneho pudingu. Svojou arómou tiež okorení ocot alebo olej.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.