Energia kcal
56 kcal
Energia kJ
235 kJ
Bielkoviny
3 g
Sacharidy
8 g
Tuky
0 g
Vláknina
5 g
Biela reďkev je koreň reďkovky siatej (Raphanus sativus). Je typická guľovitým až valcovitým tvarom koreňa, farba je biela. Pôvodne pochádza z Ázie.
Reďkev obsahuje horčičné oleje, ktoré jej dávajú typickú štipľavú a ostrú chuť. Ich obsah v koreni sa výrazne líši, je závislý od podmienok pestovania. Tieto látky stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov a zlepšujú tak kvalitu trávenia. Majú navyše antibakteriálne účinky. Podobne ako väčšina ostatných druhov zeleniny je aj reďkovka významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.
Koreň reďkvi sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok,
- nátierok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>