Kurzy ATAC

Bazalka čerstvá

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Bazalka čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

182 kcal

Energia kJ

759 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

20 g

Tuky

4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (20 g) Tuky (4 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (23 %) Sacharidy (46.1 %) Tuky (19.8 %) Vláknina (11 %)

Používajú sa mladé výhonky a listy bazalky (Ocimum) – čerstvé aj sušené. Pochádza z Indie a iných tropických regiónov Ázie, kde je pestovaná už vyše 5000 rokov. Je veľmi obľúbená v juhoeurópskej kuchyni, je neodmysliteľne spätá s talianskou kuchyňou, kde je okrem iného považovaná za symbol lásky.

Bazalka a zdravie

Bazalka obsahuje mnoho silíc, trieslovín, minerálnych látok a vitamínu C. Upokojuje nervy a tíši žalúdočné kŕče. Silica z bazalky je účinná pri úzkosti, bolestiach hlavy a poruchách spánku, napomáha koncentrácii, podporuje potenie a je vhodná pri nevoľnostiach. Zvyšuje žalúdočnú činnosť, podporuje chuť do jedla, znižuje nadúvanie, pôsobí protizápalovo a tiež sa užíva pri problémoch s obličkami. Najčastejšie sa podáva vo forme nálevu, kedy sa jedna čajová lyžička sparí 150 ml vriacej vody a nechá sa 10 minút lúhovať. Šťavu z čerstvej bazalky je možné použiť ako podporný liek pri zápaloch stredného ucha a na ťažko sa hojace rany.

Bazalka v kuchyni

Najčastejšie sa používa:
- do
paradajkových pokrmov,
- k
cestovinám,
- na
pizzu,
- do polievok,
- k vaječným pokrmom,
- na kura,
- k rybám,
- do mletého mäsa.
Je základom bazalkového pesta. V pokrmoch sa nevarí, ale používa sa pred koncom varenia. Je súčasťou mnohých koreniacich zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.