Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
182 kcal
Energia kJ
759 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
20 g
Tuky
4 g
Vláknina
10 g
Používajú sa mladé výhonky a listy bazalky (Ocimum) – čerstvé aj sušené. Pochádza z Indie a iných tropických regiónov Ázie, kde je pestovaná už vyše 5000 rokov. Je veľmi obľúbená v juhoeurópskej kuchyni, je neodmysliteľne spätá s talianskou kuchyňou, kde je okrem iného považovaná za symbol lásky.
Bazalka obsahuje mnoho silíc, trieslovín, minerálnych látok a vitamínu C. Upokojuje nervy a tíši žalúdočné kŕče. Silica z bazalky je účinná pri úzkosti, bolestiach hlavy a poruchách spánku, napomáha koncentrácii, podporuje potenie a je vhodná pri nevoľnostiach. Zvyšuje žalúdočnú činnosť, podporuje chuť do jedla, znižuje nadúvanie, pôsobí protizápalovo a tiež sa užíva pri problémoch s obličkami. Najčastejšie sa podáva vo forme nálevu, kedy sa jedna čajová lyžička sparí 150 ml vriacej vody a nechá sa 10 minút lúhovať. Šťavu z čerstvej bazalky je možné použiť ako podporný liek pri zápaloch stredného ucha a na ťažko sa hojace rany.
Najčastejšie sa používa:
- do paradajkových pokrmov,
- k cestovinám,
- na pizzu,
- do polievok,
- k vaječným pokrmom,
- na kura,
- k rybám,
- do mletého mäsa.
Je základom bazalkového pesta. V pokrmoch sa nevarí, ale používa sa pred koncom varenia. Je súčasťou mnohých koreniacich zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>