Energia kcal
98 kcal
Energia kJ
407 kJ
Bielkoviny
1.6 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
3 g
Batáty (sladké zemiaky) sú hľuzy povojnice batátovej (Ipomoea batatas). Pôvodne pochádza z mexického polostrova Yucatán, táto plodina nie je botanicky príbuzná bežne konzumovaným zemiakom.
Majú typicky sladkú chuť, ktorá je daná vyšším podielom jednoduchých cukrov (fruktózy, glukózy, sacharózy) – hodnota ich glykémie je teda vyššia ako u zemiakov. Celkový podiel sacharidov v hľuzách je vyšší ako u zemiakov, je vhodné s týmto kalkulovať pri hodnotení energetickej bilancie.
Obsahujú nadpriemerné množstvo antioxidantov.
Existujú dva druhy batátov: Červené sa používajú na varenie a zapekanie. Žlté sú vhodnejšie na vyprážanie a ako súčasť na výrobu cesta. Z batátov sa vyrába škrob, hľuzy sa používajú na výrobu alkoholu. Ich použitie v kuchyni je rovnaké ako pri zemiakoch - najčastejšie sú základom pre prílohy k hlavným chodom. Pripravovať ich môžeme v pare, vo vode, piecť, restovať, grilovať, smažiť. Sú častou súčasťou sladkých receptov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>