Kurzy ATAC

Batáty nelúpané

Kategória: Zelenina / Koreňová

Batáty nelúpané

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

98 kcal

Energia kJ

407 kJ

Bielkoviny

1.6 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.6 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.9 %) Sacharidy (86 %) Tuky (0.9 %) Vláknina (6.2 %)

Batáty (sladké zemiaky) sú hľuzy povojnice batátovej (Ipomoea batatas). Pôvodne pochádza z mexického polostrova Yucatán, táto plodina nie je botanicky príbuzná bežne konzumovaným zemiakom.

Batáty a zdravie

Majú typicky sladkú chuť, ktorá je daná vyšším podielom jednoduchých cukrov (fruktózy, glukózy, sacharózy) – hodnota ich glykémie je teda vyššia ako u zemiakov. Celkový podiel sacharidov v hľuzách je vyšší ako u zemiakov, je vhodné s týmto kalkulovať pri hodnotení energetickej bilancie.
Obsahujú nadpriemerné množstvo antioxidantov.

Batáty v kuchyni

Existujú dva druhy batátov: Červené sa používajú na varenie a zapekanie. Žlté sú vhodnejšie na vyprážanie a ako súčasť na výrobu cesta. Z batátov sa vyrába škrob, hľuzy sa používajú na výrobu alkoholu. Ich použitie v kuchyni je rovnaké ako pri zemiakoch - najčastejšie sú základom pre prílohy k hlavným chodom. Pripravovať ich môžeme v pare, vo vode, piecť, restovať, grilovať, smažiť. Sú častou súčasťou sladkých receptov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.