Energia kcal
252 kcal
Energia kJ
1051 kJ
Bielkoviny
4 g
Sacharidy
47 g
Tuky
2 g
Vláknina
10 g
Po jablkách je banán druhé najkonzumovanejšie ovocie sveta. Je plodom banánovníka (Musa), byliny s dlhou históriou – prvýkrát ju spomínajú už budhistické texty z doby okolo roku 600 pred naším letopočtom, z roku 200 nášho letopočtu potom pochádzajú prvé overené doklady o pestovaní banánovníka (v Číne). Po roku 600 sa začalo pestovanie banánov šíriť na africký kontinent, v roku 1502 boli prvé rastliny vysadené v strednej Amerike, ktorej krajina (predovšetkým Kostarika) dnes patrí k najväčším exportérom.
Banány sú bohatým zdrojom vlákniny, vďaka ktorej majú schopnosť výrazne ovplyvňovať črevnú peristaltiku. Ďalej sa pýšia výrazným podielom draslíka, majú tak nemalý vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu sušeného banánu je vysoká. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Najčastejšie sa používajú ako súčasť:
- obilných kaší,
- dezertov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>