Kurzy ATAC

Banán sušený

Kategória: Ovocie / Sušené

Banán sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

252 kcal

Energia kJ

1051 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

47 g

Tuky

2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (47 g) Tuky (2 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.7 %) Sacharidy (78.2 %) Tuky (7.2 %) Vláknina (8 %)

Po jablkách je banán druhé najkonzumovanejšie ovocie sveta. Je plodom banánovníka (Musa), byliny s dlhou históriou – prvýkrát ju spomínajú už budhistické texty z doby okolo roku 600 pred naším letopočtom, z roku 200 nášho letopočtu potom pochádzajú prvé overené doklady o pestovaní banánovníka (v Číne).   Po roku 600 sa začalo pestovanie banánov šíriť na africký kontinent, v roku 1502 boli prvé rastliny vysadené v strednej Amerike, ktorej krajina (predovšetkým Kostarika) dnes patrí k najväčším exportérom.

Sušené banány a zdravie

Banány sú bohatým zdrojom vlákniny, vďaka ktorej majú schopnosť výrazne ovplyvňovať črevnú peristaltiku. Ďalej sa pýšia výrazným podielom draslíka, majú tak nemalý vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu sušeného banánu je vysoká. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Sušené banány v kuchyni

Najčastejšie sa používajú ako súčasť:
- obilných kaší,
- dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.